Permanent kabel voor een veilig paarden raster.
Inleiding
Op deze pagina wordt uitgelegd waarom permanentkabel de beste keuze is voor een veilig elektrisch raster en uiteindelijk goedkoper dan een lint of koord raster. In verschillende kopjes leg ik het ontstaan van permanentkabel uit, veiligheidsaspecten, de montage, de voordelen en uiteindelijk het financiële voordeel.
Oorsprong
De allerbeste stroomgeleider die Gallagher in haar assortiment heeft is de 2,5 mm hightensile staaldraad. Deze draad is een voorgetrokken, geharde staaldraad voorzien van een aluminium legering. Ten opzichte van traditioneel verzinkt staaldraad rekt deze draad niet en zal daardoor geen haarscheurtjes vertonen met roestvorming als gevolg. De 5% aluminium legering zorgt voor een minimale weerstand in de draad van 0,035 Ohm. In tegenstelling tot kunststof draad, koord of lint (welke kwaliteit ook) is deze draad niet onderhevig aan slijtage. Met uitzondering van eventuele begroeiing is er geen stroomverlies. Met andere woorden: Je hebt stroom op je raster of je hebt geen stroom op je raster.
Om deze staaldraad ook toe te kunnen passen in de paardensector moest de draad zichtbaarder worden en veiliger. Om deze reden is er een kunststof mantel aangebracht om de staaldraad. De 3 koolstof kernen zorgen voor de stroomgeleiding. Oorspronkelijk was er alleen een witte uitvoering, maar vanwege toepassing in een landschappelijke omgeving is er ook een bruine uitvoering.
Palen en isolatoren
Door de hoge trekkracht die ontstaat bij het opspannen van de draden zijn goede hoekpalen essentieel. Als deze niet goed geplaatst zijn houdt alles op. Geadviseerd wordt om de hoekpalen iets achterover te plaatsen. De tussenpalen daarentegen doen in principe niets anders dan de draden op de juiste hoogte houden. Hiervoor kunnen Gallagher ecopalen, creopalen of insultimber (zelf isolerende houten) palen gebruikt worden. Bij de Gallagher ecopalen en de insultimberpalen gebruik je draadjes in plaats van isolatoren, bij creopalen gebruik je de super W-isolatoren.
Voor montage aan de hoekpalen worden zogenaamde S-isolatoren gebruikt.
Montage
Het aanbrengen van de S-isolatoren aan de hoekpalen vergt enige techniek en ervaring. Door gebruik te maken van een speciale knoop kunnen de hoekisolatoren eenvoudig aangebracht worden.
Voor het afrollen van de permanentkabel wordt er een draadhaspel gebruikt. Voordat de verpakking los gehaald wordt, wordt de bos permanentkabel op de haspel gefixeerd. Vervolgens kan de verpakking losgehaald worden. Dit voorkomt verwarring van draden. In elke draad wordt een roestvrijstalen trekveer gemonteerd. Deze veer zorgt voor extra veiligheid en voorkomt slap hangen van de draden door weersinvloeden. Tenslotte spant men de draad op met roterende spanners. Deze worden toegepast zonder daarvoor de draad te onderbreken. Om de draden onderling te verbinden maakt men gebruik van zogenaamde draadklemmen.
Bij elke handeling waarbij er draad moet worden gemonteerd dient de kunststof mantel verwijderd te worden. Uiteindelijk gaat de montage van permanent kabel aanzienlijk sneller en eenvoudiger dan bijvoorbeeld het monteren van lint.
Prijs
Veel mensen vinden een permanent raster duur!
Wanneer je een compleet nieuw raster moet bouwen zal je zien dat het uiteindelijk goedkoper is dan een lint raster.
Om te beginnen kun je bij een permanentkabel een paalafstand hanteren van maar liefst 8 meter. Bij een goedwerkend lint raster gebruik je een paalafstand van 4 meter. Dit betekent dus dat je bij een permanent raster met de helft van de palen toe kunt t.o.v. een lintraster. Maar dat betekent meteen dat je ook de helft aan isolatoren hoeft te gebruiken. Bovendien zijn de W-isolatoren ook nog eens goedkoper dan de lintisolatoren. Ook de hoekisolatoren voor een permanent raster zijn goedkoper dan hoek-lint isolatoren.
Het monteren van een permanent raster vergt minder tijd dan dat van een lint raster. Je hoeft minder palen in de grond te plaatsen, maar je hoeft ook de helft minder isolatoren aan te schroeven. Bovendien moet je lint bij elke individuele paal strak trekken en kun je permanent kabel straktrekken met 1 handeling met de roterende spanner.
Tenslotte het allerbelangrijkste financiële voordeel: permanentkabel gaat makkelijk 25-30 jaar mee, terwijl je een lintraster om de 8-10 jaar kunt vervangen vanwege slijtage.
Informatie
Mocht je door bovenstaande nog steeds niet overtuigd zijn van voordelen van een permanent raster neem dan contact met ons op en we nemen de tijd er voor om het mondeling toe te lichten.
Voor informatie aanvraag ga naar: info@solarfence.nl